Carole Vandionant: “Ik doe voor de eerste keer mee en ik heb al meteen twee medailles gehaald.”

Borgloon –
De Limburgse wijnen hebben 14 van de 32 gouden medailles binnengehaald die de Vereniging van Vlaamse sommeliers aan de beste Belgische wijnen hebben gegeven. “We hebben ongeveer een derde van het areaal in België, maar wel 44 procent van de medailles”, heeft professor Ghislain Houben (UHasselt) uitgerekend.

Dit jaar hebben de Vlaamse sommeliers 105 stalen binnengekregen, een pak meer dan de 67 van vorig jaar. Dit betekent dat er wel veel nieuwe domeinen zijn. Daarvan kregen er 32 – of een op de drie – een gouden medaille. Limburg pakte in het totaal 14 keer goud. Het wijnkasteel Genoels-Elderen kreeg maar liefst drie medailles. Aldeneyck (Maaseik), Crutzberg, het Pietershof (beiden Voeren) en Clos Les Ramiers (Borgloon) ontvingen twee medailles, Schorpion (Kortessem), Hoenshof (Borgloon) en Kitsberg (Heers) kregen er één.

“Ik heb voor de eerste keer meegedaan”, zegt Carole Vandionant van Les Ramiers. “Ik ben fruitteler en ik ben mijn plantages beetje bij beetje aan het vervangen door wijnstokken. De appels brengen toch niets op en na tien jaar moet je die sowieso rooien. In 2012 ben ik met 40 are gestart, in 2013 heb ik 1 hectare bijgeplant en binnenkort komt er nog 1,5 hectare bij. In het totaal zit ik dan aan 3 hectare. Die gouden medailles die ik voor mijn chardonnay heb gekregen, betekenen zeer veel voor mij. Ik heb vanmorgen in elk geval al een wijn verkocht aan de andere telers van New Green waar ik mijn fruit had geleverd. Dan helpt zo’n medaille wel. Ik heb twee wijnen: eentje met hout die ik verkoop voor 18 euro en eentje zonder voor 12 euro.”

Carole teelt de druiven, de wijn laat ze maken door haar buur Ghislain Houben van het Hoenshof. Ook Karel Henckens van Aldeneyck was vroeger een fruitteler die is overgestapt op druiven. Hij gebruikte zijn koelcellen die voor fruit waren bedoeld om zijn wijnen op de juiste temperatuur te vinifiëren, een groot voordeel. “Zo doe ik dat ook”, zegt Carole Vandionant.

Landklimaat

“De Limburgse wijnen hebben het echt heel goed gedaan”, vindt José Lemahieu, organisator van de proeverij en ondervoorzitter van de Vereniging van Vlaamse sommeliers. “We mogen maar 30 procent van de ingestuurde wijnen een medaille geven, dus er zijn ook zeer goede wijnen die niet hebben gewonnen. Wijnen uit Limburg zijn ook krachtiger dan bijvoorbeeld
een wijn uit het Heuvelland. Een Limburgse chardonnay bevat meer alcohol als gevolg van het landklimaat. Het enige waar ze in Limburg voor moeten oppassen, zijn de vriestemperaturen tijdens de bloei. Alle Belgische wijnen zijn trouwens verbeterd. Eén van de redenen is dat de stokken ouder worden. Van heel jonge stokken kan je geen topwijn maken. Bovendien worden de wijnmakers ook professioneler.”

Belgische wijn verkoopt ook goed. “Al is het belangrijk om een ontvangstruimte te hebben op je wijndomein. De meeste wijn wordt verkocht aan groepen”, weet Lemahieu. “We moeten echt inzetten op wijntoerisme.” De medaillewinnaars presenteren op zondag 23 oktober hun wijnen op de Brusselse wijnbeurs Megavino.

Het Belang Van Limburg